Как ще разпространите StotinkaOS?
#1
Съвсем случайно чух за този проект от един бих казал твърде неизвестен блог:
nenovpl.wordpress.com
който от своя страна също така твърде случайно открих.

По принцип различни нови операционни системи много лошо се разпространяват. Причината е, че хората рядко искат да си преработват диска на компютъра си, само за да видят новия продукт.

Едно решение е както споменавата LiveCD. И тук пак има проблем. Много хора имат все още CD/DVD четци на компютрите си, но празни CD-та едва ли вече пазят.

Моето предложение е, защо не направите една акция. Да раздавате празни CD-та с операционната система, примерно на определени места в страната при конкретно организирани събития (примерно в някой парк). Едно CD вече струва даже и под 40 стотинки, а хората като чуят безплатно и се лепят.

Самото закупуване и опичане на CD-тата (както вече споменах) не е голям разход и може да се осигури от привърженици на StotinkaOS. След това трябва добро разгласяване на акциите, примерно във форума на linux-bg.org.

И един не маркетингов страничен въпрос. Има ли начин LiveCD-тата да бъдат комбинирани примерно с интернет хранилище като pcloud.com което да служи като заместител на диска? То че има - има, но въпросът е, дали имате намерение да го направите...
Отговори
#2
Здравейте,
На първо място благодарим за интереса към нашия проект СтотинкаОС. За да започна с отговорите на въпросните, ще го карам поетапно като сте ги задал. Това, което сте видели в несвестния за вас блог е копие на статиите, които публикуваха издания като PCWorld, TechNews, Computerworld, linux-bg.org (който сте споменали вече), Dnevnik, Kaldata и т.н. няма да ги изброявам всички, за да не пропуснем някой. В секция НОВИНИ на форума може да разгледате въпросните съобщения и линкове към някои от статиите. Също така информация може да получите и на страниците ни във Facebook и G+. За по-удобно линкове към тях ще намерите на официалната ни страница http://stotinkaos.net. До колкото е възможно се стараем да поддържаме всякакви канали за информация на потребителите ни и на всеки, който има интерес към проекта. Също така поддържаме и контакти с международни организации, свързани с GNU/Linux и свободния софтуер. Част сме от списъка на LWN.net и в период на одобрени в Distrowatch. Както се вижда нашия проект не е комерсиален и въпреки това ние търсим начини да го разпространяваме до колкото това е възможно. Благодарни сме за подкрепата на всички наши приятели и помощта, която ни оказват в това отношение.

Що се отнася до втората част от въпроса Ви - LiveCD е просто наименованието. Така е позната думата и се използва за Live Image или така наречения "жив образ", което ще рече, че операционната система може да се разглежда и да се използва с определена функционалност без да е необходимо да бъде инсталирана на твърдия диск. Носителя обаче от който ще бъде стартирана можа да е всякакъв. Т.е. не е задължително да е CD/DVD, спокойно може да бъде стартирана от USB флаш памет, SD карта и т.н. Друга възможност е да се стартира във виртуална среда посредством някакъв софтуер за виртуализация. Там също може да се използва "живия образ" или пък да бъде инсталирана на вируален диск. Общо взето възможностите са неограничени в тази посока. В този ред на мисли предложението Ви да раздадем CD/DVD-та с stotinkaOS е много хубаво, но не знам до колко би било ефективно. Организирането на подобна акция само по себе си не е лоша идея и може би на определено събитие или техно изложени е хубаво нещо, но в парка едва ли е сериозно предвид нещата и възможностите, които посочих малко по-горе.

Относно облака pcloud.com и интегрирането му, не не сме мислели да предприемаме такава стъпка поне за сега. Освен това смятаме, че предвид големия изора на облачни услуги за съхранени на файлове като Google Disk, Droopbox, Onedrive, Box, S3, MediaFire, MegaCloud и още стотици други не смятаме да ограничаваме потребителя, къде да съхранява важните си файлове, още повече че почти всички са достъпни през Web.
Отговори
#3
Цитат:PCWorld, TechNews, Computerworld, linux-bg.org (който сте споменали вече), Dnevnik, Kaldata и т.н. няма да ги изброявам всички, за да не пропуснем някой.
Напротив ще ми е полезно колкото се може по-пълен списък, защото по една или друга причина всичко това ми се е изплъзнало. Първо кратко оправдание, защото не съм ви открил от споменатите по-популярни източници, където вече сте представили проекта.

Преди време повечето интересни статии в PCWorld и Computerworld се препечатваха в idg.bg, който чета (или по-точно съвсем наскоро престанах да чета). Е, явно вече не е така и трябва да гледам и въпросните сайтове.
В TechNews престанах да влизам, защото коментарите под много статии ме дразнеха от некомпетентност.
Относно linux-bg.org уж проверявам периодично новините, но очевидно че съм пропуснал въпросната новина (да такава има и сега я открих с търсене).
Относно Dnevnik мисля, че не е технически ориентирани новини и затова не ги чета.
А сайтът Kaldata на времето тръгна с не особено чисти методи да се популяризира (то всъщност кой ли не го е правил това) и затова още оттогава му направих бойкот.

Сега искам да коментирам точно това:
Цитат:Носителя обаче от който ще бъде стартирана можа да е всякакъв. Т.е. не е задължително да е CD/DVD, спокойно може да бъде стартирана от USB флаш памет, SD карта и т.н
Първо аз гледам от моя лична гледна точка и се интересувам от използване на дистрибуцията единствено на desktop компютър. Така стартиране от SD карта отпада. Стартирането от USB флашка също не е нещо удобно. Една флашка струва 10-на лева и трябва да ги дадеш, за да тестваш системата. Не съм чувал за хора, които си пазят флашка за еднодневни тестове на различни операционни системи. На същия принцип нямам и виртуална машина. От друга страна за да зарибиш някой, то трябва просто да го види нещото "на живо" по възможно най-лесния за него начин.
Има и още един много голям минус, а именно инсталацията на флашка не винаги е възможна! Преди време си направих една дистрибуция на флашка и рекламирах този метод. След това ми дадоха чисто нова флашка, но на нея от същия компътър от същата дистрибуция при същите програми за подготвяне на флагове на флашката - просто не се получи и толкова. Не знам причината, но това е факт. Не всяка флашка става за да може да се стартира от нея, а причина така и не открих. Затова LiveCD най-добре си е да се разпространява по класически метод чрез CD. При това една олекотена версия от гледна точка на стартирането никак няма да е лоша. Наскоро също си купих и инсталирах флашка, но след като се наложи да чакам 10 минути зареждане - отказах се от този метод (от предишната флашка зареждането ставаше за минута и половина - вярно става дума за една твърде стара дистрибуция, но пък пълна такава, а не специално за флашка).

Цитат:В този ред на мисли предложението Ви да раздадем CD/DVD-та с stotinkaOS е много хубаво, но не знам до колко би било ефективно.
Ефективността ще стане ясна след първата среща организирана с тази цел. Както се казва залогът не е голям. Освен това въпросната среща може да се окаже организирана от някой от запалените фенове на операционната система.

Цитат:Организирането на подобна акция само по себе си не е лоша идея и може би на определено събитие или техно изложени е хубаво нещо, но в парка едва ли е сериозно предвид нещата и възможностите, които посочих малко по-горе.
Имаше едно такова изложение точно в парк в София - не помня името на събитието, но бяха направили големи палатки, в някои от които изнасяха и лекции. А паркът беше този, който е в близост до паметника Левски (посока "навън"). Така че, не виждам нещо чак толкова несериозно като проява да се видят хората, да разменят някоя дума и да се рекламира проекта. Особено, ако има и една съвсем конкретна цел - раздаване на CD-та.

Цитат:Освен това смятаме, че предвид големия избор на облачни услуги за съхранени на файлове като Google Disk, Droopbox, Onedrive, Box, S3, MediaFire, MegaCloud и още стотици други не смятаме да ограничаваме потребителя, къде да съхранява важните си файлове, още повече че почти всички са достъпни през Web.
Идеята, която дадох беше в съвсем различна посока. Изобщо в това мнение ви представям неща в маркетингова насока, т. е. как нещата да се популяризират. И има защо сериозно да помислите в тази насока. StotinkaOS не е първия опит за българска дистрибуция, но останалите опити се сгромолясват след време. Просто защото не придобиват нужната известност, за да се поддържа развитието им.
Но да се върна по същество за предложението ми относно pCloud. Първо ясно е, че на едно CD не можеш да инсталираш нищо, след като е опечено!!! От друга страна имаш някаква гаранция, че дистрибуцията ти ще е относително чиста (което е стимул да го ползваш от време на време). Дори и в браузъра да има някакви бъгове, то заразата ще изчезне след следващия рестарт на системата. Но LiveCD използван от истинско CD както споменах има огромен недостатък. Няма къде да запишеш нищо "локално". Затова напълно нормално е Live CD-тата да бъдат реализирани с вградена възможност за да го кажем "локално" дисково пространство. Подобно решение може да се постигне, като всяко разпространявано CD да има уникална инсталация на pCloud диск (с някаква поставена парола), така че вкарвайки CD-то веднага да можеш да ползваш дисковото му пространство. Тази парола може дори да се записва (директно от собственика на бъдещото CD) на място, преди да се вземе CD-то на съответната среща (съвременните CD-та позволяват формат на запис за допълване на носителя) и съответно софтуерът да знае откъде да я чете.
Нещо повече, тъй като pCloud е българска разработка, то можете да се договорите да дават за LiveCD дистрибуциите някакъв бонус - примерно да има малко повече достъпно дисково пространство, отколкото се предоставя с безплатния план на pCloud. Това е взаимно изгодно начинание, защото вие рекламирайки и разпространявайки StotinkaOS на LiveCD ще рекламирате и pCloud. От друга страна това, което ще давате ще е уникална възможност, заради уникалния бонус от pCloud. Така че много е вероятно те да се съгласят на подобно нещо, което ще е от взаимна полза.

Пак ще подчертая. Влагането на интеграция на pCloud към официалната дистрибуция на StotinkaOS е нещо безсмислено и дори вредно. Но влагането на премиум инсталация в реално CD, което е за рекламно разпространение - това е много силен маркетингов ход, който според мен ще носи изключително добри резултати!!!
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)