Проблем при стартиране на IBM T42 и IBM T41
#1
Здравейте! Имам двe машини от серията T на IBM T 41 и Т42p  r и на двете при опит за стартиране на живата ОS  тръгва до начален екран и след това забива. Мисля, си че е нещо свързано с процесора. Моля за вашето мнение по въпроса и как може да се поправи този проблем.Ползвам 32 битова версия на 6,7.
Отговори
#2
Добре дошъл!
Може да пробваш това, рестартирай машината и от boot екрана натисни ESC, след което A за да модифицираш кернел параметрите с които да зареди системата, добави в края xdriver=vesa nomodeset ,ако това не стане пробвайте само nomodeset.


Кажете има ли напредък?
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#3
(03-03-2016, 13:30)gng написа: Здравейте! Имам двe машини от серията T на IBM T 41 и Т42p  r и на двете при опит за стартиране на живата ОS  тръгва до начален екран и след това забива. Мисля, си че е нещо свързано с процесора. Моля за вашето мнение по въпроса и как може да се поправи този проблем.Ползвам 32 битова версия на  6,7.

Така както го казвате, не съм сигурен в поддръжката на 64 битови инструкции. В мрежата не можах да видя точно кои модели процесори са слагани за да съм сигурен, но предполагам на вас ще ви е по-лесно да проверите, понеже имате непосредствен достъп.

Ако е така, както подозирам, нямат 64 битова поддръжка, следователно може да тръгне само Stotinka 6 за i686.

Също е добре да махнете тези два параметъра, пак от там, където казва @ivo : rhgb, quiet . Първо махнете само rhgb, ако все още не виждате грешка махнете и quiet.
Отговори
#4
Здравейте! и двата варианта са без резултат, още веднага след менюто за избор на зареждане блокира. А що се отнася за  данните на Т42 може да се видят тук: https://support.lenovo.com/bg/bg/documents/migr-57839  иначе процесора е : Mobile Intel Pentium M 745, 1800 MHz (18 x 100)
Отговори
#5
Действително процесора не поддържа 64 битова архитектура. Само този образ би могъл да се зареди:
http://www.stotinkaos.net/stotinkaOS/ISO...D.i386.iso

Цитат:...още веднага след менюто за избор на зареждане блокира.

Ако приемем, че зареждате правилният образ, това блокиране след менюто на BIOS или след менюто на Stotinka се случва?
Отговори
#6
Здравейте! Зареждам образ 6.7 стигам до менюто на стотинка и там какъвто вариант да избера забива . Пробвах Boot не се получи. Пробвах Boot с базово видео - няма резултат. Не съм пробвал инсталация, но мисля ,че няма смисъл при тази ситуация. Пробвах на мой приятел с модел T43 и там се получи всичко нормално. Зареди Стотинка с всички устройства без проблеми. Т 43 са с DDR памет, ако това има в случая значение.
Отговори
#7
Не правите съвсем каквото трябва. В момента в който се появи менюто трябва да натиснете клавишната комбинация и да модифицирате параметрите за кернела, след което да го заредите с тези модифицирани параметри. Това е което ви казва @ivo. Ако не ви е съвсем ясно, по-късно ще мога да направя снимки как изглежда.
Отговори
#8
Случайно при стартиране да получавате грешка във вид на съобщение за ядрото и CPU-то?
Мисля,че за този процесор ще ви трябва non-PAE ядро, а токова за CentOS,StotinkaOS 6 няма, понеже CentOS отхвърли поддръжката . Трябва да проверя дали мога да намеря нещо по въпроса, едно време имаше kernel-ml-NONPAE , но мисля вече не се поддържа от ELREPO . Ако намеря нещо, ще направим образ за non-PAE процесори, и ще може да инсталирате. Но стига да се намери такова ядро.

EDIT: В най скоро време ще добавим non-PAE съпорт за StotinkaOS 6 32 бита , след което ще може да пробвате със новият образ .
Може да следите темата, поздрави!
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#9
Здравейте! Получавам грешка за ядрото и процесора, затова в първия ми пост писах, че може би е свързано с процесора. Ще очаквам новия образ за проба. Лек ден !
Отговори
#10
Съжаляваме за закъснението, ето от тука може да свалите новият образ за тест [1] http://www.stotinkaos.net/stotinkaOS/alt...l.i386.iso . Надявам се , че ще може да подкарате системата, понеже образа включва nonpae ядро (вер.4.1.2 ), желателно е да актуализираш след като системата стартира .
Успех!
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)