Популяризиране в България и на Балканите
#1
Здравейте,
 след успешното представяне на СтотинкаОС във ВУТП бих желал още веднъж да поздравя целия екип за успешната дистрибуция и за перфектната работа. Както се разбра, студентите във ВУТП ще се обучават на Стотинка ОС по предмета ОС Линукс във втори семестър.

Мислех си за популяризиране на дистрибуцията в още няколко насоки:
- Производителят на лаптопи 'Правец' - свързали ли сте се с него вече и дали има някакви отзиви и възможности за сътрудничество. Например новите лаптопи да идват с един image на СтотинкаОС?

- Възможно ли е марката да се продава като софтуер в технополис или в книжарницата (спомнете си за SuSe Linux в Германия).... Отиваш в магазина и си купуваш диск (или флашка) със Стотинка. Нямам идея каква ще бъде инвестицията и дали ще стане само с donations:

http://www.technopolis.bg/bg//%D0%9A%D0%...=price-asc


- enterprise версия на стотинка - може да служи за обучение, както и за корпоративни цели в България - 100% ще има хора и организации, които ще се поинтересуват и ще съдействат...
Отговори
#2
Като цяло Линукс дистрибуциите не са продукт, изключение правят Suse и RHEL, т.е. за реализирането на въпросното "популяризиране" са необходими служители от няколко отдела - маркетинг, реклама, RnD, QA и т.н., с които ние не разполагаме. Релизирането на нещо не толкова сложно, като например лаптопите, които се предлагат без ОС да бъдат преинсталирани със СтотинкаОС, трябва служител от отдел маркетинг да осъществи контакт с такъв от въпросната фирма вносител или разпространител на персонални и преносими компютри, да се изготви договор и т.н. след това трябва служители от RnD, отново от наша страна, да извършват работа по инсталиране и поддръжка на Стотинка върху N наброй компютри. Неща непосилни за 99% от Линукс дистрибуциите. Линукс е свободен софтуер, той не се предлага и не се "набутва", "натиква", "натрапва" и т.н. той се използва по желание и за удоволствие. Поради тези разбираеми причини никога М$ няма да бъдат "свалени" от върха току-така, само големи риби могат да се борят с тях, например Гугъл, Епъл и вероятно един двама още великана. Популяризирането на Линукс дистрибуциите е изцяло в мрежата и с възможно най-малко средства, дистрибуцията се "саморекламира" с надежността и функционалността, която предлага. Благодаря за инициавата от ваша страна, но засега едва ли ще може да се осъществят вашите предложения.

Поздрави,
bvbfan
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)