Въпроси (дискусия) отностно kernel
#1
До колкото съм запознат, Red Hat, са едно от най-стабилните дистрота. Като се има предвид, че са основно сървърно насочени, става ясно защо това е така. Г Но мисълта ми е друга. С кой kernel, е най-добре да се ползва Stotinka? С този дето идва CentOS (Red Hat) или с по-нов? Има предоставена възможност от екипа, да се слага последния стабилен. 

Търсих информация, за да се запозная с политиката на Red Hat, относно развитието на техните ядра, но нещо не намирам информация. Кога добавят новите неща, дето се въвеждат като хардуерна поддръжка, в новите ядра? В ядро 4.7, е вкарана USB 3.1. Рових се из документацията на Red Hat, но не видях да имат за USB 3.0. Общо взето мисля ще е интересно и за другите ползватели на Stotinka, ако се сподели информация и мнения. За мен със сигурност.
Отговори
#2
По възможност най добре да се използва ядрото 3.10.X.. което се предлага и е официалното ядро ползвано от RHEL/CentOS 7 и разбира се StotinkaOS . Що се отнася за опцията която сме добавили в sos-easy-install за инсталиране на последното стабилно ядро или 4.x kernel-ml , това ядро не се разработва от Redhat или CentOS , разработва се от ELrepo проекта . Elrepo предлага хранилище на пакети RPM (повечето за хардуер, драйвери etc..) за Enterprise Linux , под девиза  "For the community, by the community." и идва инсталирано по подразбиране само в StotinkaOS  . Ядрото е сложено като опция в sos-easy-install за да може по лесно потребителя да се възползва при нужда от него. Причините потребителя да се спре на него може да са най разнообразни и за всеки му различни ,като почнем от това ,че има по голям шанс за откриване на хардуер или получаване на допълнителни екстри които не са налични за ядрото по подразбиране, по добро взаимодействие между хардуера и ядрото и други ...
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#3
А как седи въпроса, с добавянето на хардуерна поддръжка, към ядрата на RHEL? Имам предвид, дори и да търсят стабилност и сигурност, сървърите също се променят. Нов хардуер се добавя. Та не вярвам фирма като RHEL, да не развива ядрата си, в крак с хардуера.  А и като им гледам сайта, и те имат desktop версия. Едва ли хората ще я инсталират на стари компютри и ще плащат годишно по около 50 долара. Big Grin  Не помня къде четох, че макар да ползват 3,10 ядро, от RHEL го доработват изцяло. И не отстъпвало, на  уж по-нови ядра
Отговори
#4
Ядрата се развиват разбира се, 3.10.x което е за 7-ма версия ще се ползва 10 година, така ,че прилагането на кръпки отстраняващи дупки в сигурността или просто добавянето на нова функционалност в тях се извършва постоянно .

RHEL 7.x - 3.10.0 от 2014 до 2024 = 10г съпорт
RHEL 6.x - 2.6.32 от 2010 до 2020 = 10г съпорт
RHEL 5.x - 2.6.18 от 2007 до 2017 = 10г съпорт
RHEL 4.x - 2.6.9 от 2005 до 2015 = 10г съпорт

[1] https://access.redhat.com/articles/3078
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#5
Значи просто от RHEL, ползват 'старо' име на ядрото. И в даден момент, пускат нови функции. Когато постигнат необходимата стабилност. А новите функции, се тестват във Fedora.
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)