Мигриране към Линукс
#11
Не не се опитвай да инсталираш драйвера за Nvidia, защото пак ще се прецака системата. Първо трябва да махнем отворения и след това да качим този на Nvidia. Остави нещата за сега така. Както казах малко по-сложно е при теб. Аз не разбрах сега си с новото ядро 4.8.... така ли? Ако да, сега има ли я отново тази грешка, която пусна по-напред на картинка?

Относно wifi ще го видим, може да има нужда от драйвер, но нека първо оправим останалото после ще го мислим.

п.п. За онзи ред дето се е появил е нормално, това е записа за ядрото, новото което си инсталирал и всичко тук е наред.
Отговори
#12
(04-11-2016, 00:46)exwol написа: Не не се опитвай да инсталираш драйвера за Nvidia, защото пак ще се прецака системата. Първо трябва да махнем отворения и след това да качим този на Nvidia. Остави нещата за сега така. Както казах малко по-сложно е при теб. Аз не разбрах сега си с новото ядро 4.8.... така ли? Ако да, сега има ли я отново тази грешка, която пусна по-напред на картинка?

Относно wifi ще го видим, може да има нужда от драйвер, но нека първо оправим останалото после ще го мислим.

п.п. За онзи ред дето се е появил е нормално, това е записа за ядрото, новото което си инсталирал и всичко тук е наред.

Не - няма ги предните грешки.....Пише някакви други неща......Утре ще направя снимка пак с телефона.....И аз се спрях със нвидията.....ще я мъчим по друг начин....мисля даже утре да махна уина и ментата и да си е само стотинката на цялата система......за да ако има нещо да не си пречат - преди малко махнах Ментата......затова и ме нямаше.....но ми излезе предишната грешка на SELinux........сега ще го спра ...... и ще си лягам .....лека нощ от мен и до утре - Благодаря за помощта!
Отговори
#13
   
Лъгал съм се , че не е пак са си същите но пише нещо друго - а има и 4-ти ред.....(тоест 4-та грешка) ето снимката , която обещах - странното е , че в вар лог ги няма.....За грешката на Селинукс......май я оправих без да искам - не съм го спирал , но вече не се появява ....... забелязах че алармира само тогава , когато отварям програма с роот права.....и трябва да си пиша паролата и тогава излиза алармата.....не е болка щом я няма вече....Wink
Отговори
#14
Сега да ви кажа и на вас......вече съм само със Стотинка ОС на лаптопа - нямам нищо друго като операционна система......запазих си дяла ntfs със снимки , филми и т.н. в същия си формат (нтфс) ....... няма проблеми с четенето......оставам със базовото ядро.....засега не го бутам освен ако не кажете......както се вижда на по горната снимка - проблемът идва най вероятно от несъвместимост със драйверите.....а именно нвидиа.....поне така си го обяснявам аз......има един човек , който може да помогне с нещо - във втория пост е споменат , че може да помогне.....Благодаря още веднъж за отзоваването Ви (емотиконка с поклон) ....
Отговори
#15
   
(04-11-2016, 00:46)exwol написа: Не не се опитвай да инсталираш драйвера за Nvidia, защото пак ще се прецака системата. Първо трябва да махнем отворения и след това да качим този на Nvidia. Остави нещата за сега така. Както казах малко по-сложно е при теб. Аз не разбрах сега си с новото ядро 4.8.... така ли? Ако да, сега има ли я отново тази грешка, която пусна по-напред на картинка?

Относно wifi ще го видим, може да има нужда от драйвер, но нека първо оправим останалото после ще го мислим.

п.п. За онзи ред дето се е появил е нормално, това е записа за ядрото, новото което си инсталирал и всичко тук е наред.

Извинявай , но ти как предлагаш да го мъчим - с новото или с базовото ядро? Ако е с новото за 2 минутки става и се мятам на него, а ако е с базовото - очаквам по нататъшни инструкции.....а BVBFAN няма ли да дойде малко да помогне за хибридния......кофтито е , че като го инсталирам забива ето така(на снимката)......това го пробвах и на двете ядра и при двете е едно и също.....същото го прави и като инсталирам само драйвера за нвидиа-та ...... кофтито при това полужение е , че не мога да влезна в графична среда......нито през която и да е опция от груб менюто.....и защото не знам как да се справя с това .....всъщност сега се сетих , че мога да пиша и през телефона тук във форума и да експериментираме каквото кажете.....ако се стигне до там да не мога да влезна в графичната среда - конзолата я отварям с  "ctrl" + "alt" + "F2"......графична среда не подкарва........снощи се мъчих пак до сутринтта.....сега стоя мирен....няма да пробвам нищо без да ми казвате ( както изричението : " Мирен Шаро - Мирен!" - само че аз не хапя , за Шаро не знам Big Grin)
Отговори
#16
Ами аз не разбрах сега до къде си от всичките ти тестове Big Grin Предлагам ти да вървим поред и да отстраняваме едно по едно, за да знам какво е направено и какво не. Както вече споменах по-напред няма да стане така само с инсталиране на Nvidia драйвера. Трябва първо да махнем или да спрем да се зарежда Noveu отворения драйвер. Предлагам да направиш следното: Инсталираш SOS 7, ъдейтваш и не инсталираш нищо повече. Оставаш с ядрото по подразбиране. След това пишеш какво грешки и проблеми се появяват, за да можем да хванем нещата, защото сега съвсем се обърках какво е положението при теб и с кое ядро си. Спомена, че и wifi не работи. Ще те помоля да кажеш дали всичко с изключение на драйвера за видеото работи, за да помисля как да подходим с инсталацията, за да опростим нещата максимално.
Отговори
#17
(04-11-2016, 17:39)exwol написа: Ами аз не разбрах сега до къде си от всичките ти тестове Big Grin Предлагам ти да вървим поред и да отстраняваме едно по едно, за да знам какво е направено и какво не. Както вече споменах по-напред няма да стане така само с инсталиране на Nvidia драйвера. Трябва първо да махнем или да спрем да се зарежда Noveu отворения драйвер. Предлагам да направиш следното: Инсталираш SOS 7, ъдейтваш и не инсталираш нищо повече. Оставаш с ядрото по подразбиране. След това пишеш какво грешки и проблеми се появяват, за да можем да хванем нещата, защото сега съвсем се обърках какво е положението при теб и с кое ядро си. Спомена, че и wifi не работи. Ще те помоля да кажеш дали всичко с изключение на драйвера за видеото работи, за да помисля как да подходим с инсталацията, за да опростим нещата максимално.

Добре.....сега съм с базовото ядро......и със среда Cinnamon.....Нищо друго не е барано.......и естествено обновена система.....Нямам Wifi - поне не ми излиза долу при Жичната връзка....Другото което забелязвам е , че не виждам никъде и Блутуут ........това е за сега , инсталирал съм някои програми от Yum - нали не пречат за това , което ще правим.......А за моите опити се извинявам още веднъж , идеята ми беше да намеря решение сам( такъв съм си по принцип ) , но обещавам няма да се повтори.....Та отворен съм към идеи ....какво ще човъркаме? Smile А грешките са си от първата снимка първите три реда която качих в началото......в пост №#3
Отговори
#18
За съжаление - сега си пуснах .....викам да изгледам един филм.....само че така насича......това не го бях правил -да пробвам да гледам видео , много е дразнещо.....добре де то този драйвър......Интелския на вградената.........няма ли да може поне него да оправим че сече не се трае......
Отговори
#19
(04-11-2016, 20:09)u.uBaHoB написа: За съжаление - сега си пуснах .....викам да изгледам един филм.....само че така насича......това не го бях правил -да пробвам да гледам видео , много е дразнещо.....добре де то този драйвър......Интелския на вградената.........няма ли да може поне него да оправим че сече не се трае......

Съжалявам за забавянето, но имах задачи и нямаше как да ти отговоря по-рано. Принципно Интелския драйвер би трябвало да си работи, може ли да ми кажеш с какво си гледал филма и какъв е формата на филма. Може насичането да се дължи на неправилна настройка на плеъра.

А сега ще се опитам да ти пусна една инструкция как точно да си инсталираш драйвера на Nvidia карата. Като начало може би ще ти трябва друг компютър или телефон, за да можеш да си гледаш стъпките и командите. Може също да си ги копираш и запазиш на текстов файл и от там да ги достъпваш. Също така искам да те предупредя, че нямах възможност да тествам дали нещата ще се получат на 100% , но пък виждам, че имаш желание за това ще сме ти благодарни за обратната връзка Smile И така, пиша нещата и те моля да ги изпълняваш внимателно без да бързаш, пък да видим какво ще стане.

Забележка: Изтегли си предварително съответния драйвер за видео картата от сайта, като разбира се се съобрази и да е 64 бит. версия, каквато е sos 7. Запази файла в домашната си папка.

Да предположим, че си ъдейтнал системата и си със стандартното ядро.

1. Предварително инсталираме необходими пакети. Като root в терминала изпълни следното:

Код:
yum install kernel-devel kernel-headers gcc make

2. Следва да преминеш в конзолен режим, защото драйвера не може да се инсталира с работеща графична среда и от тук нататък ще работиш в него. Най-лесно става отново като root в терминала изпълни командата:


Код:
init 3

3.
Логвaш се като root и следва премахване на Nouveau драйвера. Тук не съм много сигурен дали трябва да се премахва напълно, но според мен би било добре. Ако нещо не сработят нещата, после лесно ще го инсталираме отново. Махаш драйвера с командата:


Код:
rpm -e xorg-x11-drivers xorg-x11-drv-nouveau


4.
Следва да деактивираш Nouveau. Тук се сетих за няколко начина обаче най-подходящи пък и видях, че се препоръчват, е да се направи от конфигурацията за grub и с blacklist.conf файла. Ето как да стане това, пишеш:

Код:
nano /etc/default/grub

а) Като се отвори редактора със стрелките иди до реда: GRUB_CMDLINE_LINUX= и в кавичките след последния запис само добави ето това:

Код:
rdblacklist=nouveau

с клавишите Ctrl+О (буква О не нула) записваш файла, даваш Enter и с Ctrl+X излизаш. Сега реда трябва да изглежда ето така, като пример:

Код:
GRUB_CMDLINE_LINUX="rhgb quiet rdblacklist=nouveau"

След като си записал промените във файла изпълни:

Код:
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

б)
Следва да създадеш и добавиш nouveau в blacklist.conf, за целта следва командата:

Код:
nano etc/modprobe.d/blacklist.conf

като се отвори редактора постави следния ред в него:

Код:
blacklist nouveau

с клавишите Ctrl+О (буква О не нула) записваш файла, даваш Enter и с Ctrl+X излизаш.

След като запишеш промените за
дължително рестартирай системата!  - Това може да стене с командата:


Код:
reboot


5.
Инсталиране на самия драйвер на Nvidia. За да стане това, трябва да се премине отново в конзолен режим. Виж как в точка. 2
Логваш се отново като root, след което отиваш до папката където си записал драйвера (например домашната папка) с командата:

Код:
cd /home/user

като user го заместваш с името на твоя потребител!

а) След това изпълняваш следната команда:

Код:
chmod +x Nvidia-driver.run

където Nvidia-driver.run го замесваш с името на файла, който си свалил - трябва да е нещо от сорта NVIDIA-Linux-x86_64-367.57.run

б) Следва да изпълниш скрипта с командата

Код:
./Nvidia-driver.run

където Nvidia-driver.run го замесваш с името на файла, който си свалил!

в) След като завърши инсталацията на драйвера, се връщаш към нормален графичен режим с командата:

Код:
init 5


Рестартирай отново за всеки случай. Пиши за резултата.

п.п. Направих някои промени и се постарах максимално да е просто, но ако нещо не разбираш от написаното или те затруднява, моля преди да действаш попитай, за да го уточним. Ако не сработи нещо не бързай да преинсталираш, просто пиши и ще ти кажа как да си върнеш обратно нещата.
Отговори
#20
(04-11-2016, 20:09)u.uBaHoB написа: За съжаление - сега си пуснах .....викам да изгледам един филм.....само че така насича......това не го бях правил -да пробвам да гледам видео , много е дразнещо.....добре де то този драйвър......Интелския на вградената.........няма ли да може поне него да оправим че сече не се трае......

Трябва да разрешиш хардуерно ускорение в плеъра . Във VLC става от Инструменти, Настройки, Кодеци , Hardware-accelerated decoding - сложи на VA-API via DRM за INTEL .
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)