Подобряване на дизайнът на Стотинка ос при инсталация и стартиране
#11
Разбира се, че се отворени за всякакви предложения по, които да работим и даже това ни мотивира и се радваме, че ги отправяте, но тези предложения трябва да имат реална приложимост, ако се стигне до тяхното реализиране. Аз тук не виждам особен смисъл в отваряне на опция за деинсталиране на ядро и въпреки това може да помислим по това предложение, но освен, че тази функционалност я има в Линукс Минт, каква друга приложимост има на практика? Може да се мотивираш с определена схема, би било интересно.

Иначе ние смятаме, че схемата, която сме приложили е напълно достатъчна за запазване на стабилността на дистрибуцията. Във всеки един момент имате по две ядра. Разбира се, като във всеки Линукс, потребителя има пълна свобода и може сам да определи колко ядра да се пазят, дали да се ъпдейтва ядрото, с кое ядро да се зарежда по подразбиране и т.н., но тази функционалност нашия екип е преценил, че ще остане приоритетна за експерти и по-напреднали потребители, за да не объркваме допълнително начинаещите, както и да не даваме много възможности за допускане на грешки. Сам разбираш, че колкото повече графични приложения за управление на такива по-сензитивни процеси в системата съществуват, толкова повече вероятността дори за неволна грешка в клика на мишката се увеличава значително.

От друга старана прилагането на актуализации при ядрото по подразбиране в RHEL базираните дистрибуции има доста по различна схема и се различа от други дистрибуции. На практика ядрото само се пачва и вероятността за генерален проблем е сведена до минимум. Сега тук ще дадеш пример с твоя случай за проблема с Лан карта, а аз ще помоля от своя страна да си отвориш една тема във форума, за да видим дали не може да го решим или поне да видим от къде идва той.
Отговори
#12
Ако е само въпрос от естетическа гледна точка, то е възможно конфигурирането на GRUB по такъв начин, че да крие повечето ядра/опции. Как точно може да стане това, аз не съм се интересувал, но вярвам че е възможно. Графично приложение за управление специално на ядра би било добре, разбира се, но ще е доста трудно да се импортира и поддържа. Ние работим само с няколко версии на ядрото. Аргумента на колегата, exwol, за надеждността също има основание. Ето защо аз съм леко песимистичен към внедряване на тази идея.

За RAR, ОК, но трябва да е ясно че той е затворен, комерсиален продукт. По-добре да ползвате 7z, който в новите версии е значително по-бърз от RAR и дава по-голяма компресия. Като при това е с открит код.
Отговори
#13
За това адаптерче става въпрос.Аз вече не го ползвам със Стотинка 6.Забравете за него.
https://www.stotinkaos.net/forums/thread-519.html

Може ли един въпрос.
Представете си,че при ъпдейт на ядро по някаква причина то не зареди.От груб изберем по старата версия и тя си работи нормално .Работим си така до получаване на следващия ъпдейт на ядрото ,но след ъпдейта и то не работи.
Кое ядро ще бъде изтрито.Пред последното ,което не работи или работещото?
Отговори
#14
Ще бъде изтрито ядрото което се пада последно , в примера работещото ядро . Разбира се , ако искаш може да се направи да се пазят и 5 ядра по подразбиране вместо две .

Това става така:

Код:
sudo sed -i 's/^installonly_limit=.*/installonly_limit=5/g' /etc/yum.conf

Забележка: Ако имаш дел /boot трябва да внимаваш да не останеш без свободно място, след като ще се пазят толкова ядра .

Другия начин да предотвратиш сценария за който по-пита е да добавиш exclude=kernel* във файла /etc/yum.conf . Така изобщо няма да получава ъпдейти за ядрото до решаване на проблема.

***
Пи всички случаи трябва проблема да бъде решен , защото не обновяването на ядро НЕ е решение на даден проблем .
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#15
Благодаря .Това беше само пример.Не ми е нужно да пазя повече ядра.Аз винаги правя бекъп с Acronis .Спасявал ме е стотици пъти.
Отговори
#16
(10-02-2017, 12:19)ivo написа: 1. Ядро
Не съм запознат дали изобщо друга дистрибуция предлага такова нещо , като това от меню да деинсталираш kernel .
Ако знаеш за такъв пример ще се радвам да ни го споделиш . По принцип добавянето на такава функционалност е излишна за дистрибуция която се слави с ядро което работи безупречно , създадено да работи под сървъри .

2. За Cinnamon
Това може да зависи от архиватора който ползваш, гледам ,че това е xarchiver до колкото можах да видя . Защо не пробваш file-roller , инсталирай го , после премахни xarchiver ,после върху архив десен клик за меню и ще видиш опция разархивирай тук, и обратното ,ако искаш да архивираш ще видиш  опция Компресиране .

За rar няма да има проблеми , трябва да направим един пакет след което ще може да архивираш с *.rar формат .
В 7.4 ще идва по подразбиране архивиране с .rar , мерси за предложението !

edit: В най скоро време ще получите актуализация на unrar който ще се замести със rar/unrar .

Инсталирах file-roler но няма ефект.В менюто при десен клик няма архивиране.
Стотинка е инсталирана от образа с XFCE .От SOS инсталирах Мате и Cinnamon .
Файловия браузер е Nemo при Cinnamon.Ако стартирам Caja или Thunar,и при двата в менюто го има архивирането.В Mate и Xfce си е нормално.
От какво може да е.Забелязах,че в плъгините на Nemo няма никакви разширения.Да не би нещо да му е нужно.

 [Изображение: jsTBnifl.png]
Отговори
#17
Пробвай това :

Код:
yum install nemo-fileroller

Изход от сесия и пак влез .
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#18
Сега вече всичко е както трябва.
Благодаря.
А възможно ли е да се добави и Check SHA256
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)