Българските софтуерни проекти
#1
Това е каталог на българските проекти с компютърна насоченост. Всеки е поканен да се включи. Без ограничения спрямо големината, важността, лицензът, платформите и състоянието към момента. Добре е за всеки проект да има кратка информация и линк към официалната страница. Възнамерявам, за момента, катологът да е във вид на лист с имената на проектите и постепенно да го допълваме с повече информация. Надявам се темата да ви е интересна и скоро да обогатим съдържанието!


Каталог:

Terminus Font - http://terminus-font.sourceforge.net/ , отличен bitmap шрифт с фиксирана големина.
Adys - http://adysfont.com/bg/ , шрифтово семейство, предназначено за хора с дислексия.
Viewnior - http://siyanpanayotov.com/project/viewnior/ , минималистична и бърза програма за преглед на изображения.
SA Dictionary - http://thediction.com/ , Програмата представлява двупосочен Английско-Български речник и отделен тестов модул с който можте да проверите речниковият си запас. Голяма част от речниковата база е предоставена и се използва в други проекти /БГ Офис/. SA Dictionary разполага с безплатна версия.
БГ Офис - http://bgoffice.sourceforge.net/ , "Този проект има за цел да създаде база с думи за проверка на правописа, проверка за съгласуване на частите на речта (проверка на граматиката) и сричкопренасяне. Идеята е да се направят пакети за поддръжка на българския език за продукти със свободен/отворен изходен код като OpenOffice.org, aspell, ispell, Mozilla и други".
gbgoffice /БГ Офис помощник (GTK версия)/ - http://gbgoffice.info/ , Програмата представлява речник, подобен на SADictionary, но работещ с базата на БГ Офис проекта. Част от речниците също идват от SADictionary. Възможно е зареждане на други речници, спазващи формата на БГ Офис.
KBE Dictionary - http://kbedic.sourceforge.net/ , Софтуерът е идентичен  с gbgoffice, но за разлика от него разчита на KDE/QT. KBE Dictionary предшества gbgoffice.
Отговори
#2
Чудесна и много полезна статия, 100% ще ни бъде от полза да научим за все повече хубави български проекти .

Ето няколко за които се сетих сега, по-късно може да има и още Smile

Каталог

Kodi1 - http://kodi1.github.io/ , е хранилище включващо български и други добавки за Kodi .
Minimal Linux Live - http://minimal.linux-bg.org/, е български проект с отворен код. Представлява набор от няколко shell скрипта, които автоматично генерират bootable ISO на базата на Linux ядро в комбинация с BusyBox.
zenburn-emacs - https://github.com/bbatsov/zenburn-emacs , е портната версия за Emacs на известната Zenburn цветове схема .
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#3
Microinvest WarehouseOpen - "Microinvest представя OpenSource складов софтуер за Linux". "OpenSource проект под GPL, изцяло разработен за Linux".

http://microinvest.net/BG/%D0%A1%D0%BE%D...house-Open

Spider Video Downloader (SVD) - "Spider Video Downloader е програма за сваляне на видео клипове от vbox.bg, vbox7.com, mqsto.com, sportal.bg, mnogozle.com и YouTube.com, като може да конвертира клиповете в AVI/Xvid, 3GP, MP4 и WMV, както и да извлича аудио потока в MP3 формат и да изтегля субтитрите към клиповете. Интерфейсът е максимално опростен и е елементарен за работа".

https://forums.softvisia.com/index.php/t...%BC%D0%B0/

SpeechLab - "SpeechLab 2.0 е висококачествен синтезатор на българска реч разработен от Българската асоциация за компютърна лингвистика".

http://www.bacl.org/speechlabbg.html
http://www.bezmonitor.com/chetene/
http://slideme.org/application/speechlab-2-0
Отговори
#4
От спайдъра съм много доволен. Горещо го препоръчвам Smile
Отговори
#5
(05-03-2017, 18:12)rokli99 написа: От спайдъра съм много доволен. Горещо го препоръчвам Smile

И аз бях много доволен. Доста удачен замисъл и изпълнение. Не съм хващал Win отдавна, затова употребявам "бях".
Отговори
#6
Ninit - /Нано инит/. Компактна алтернатива на Init. Поддържа зависимости. Форк на minit.
* Init е процесът извършващ стартирането на демоните, ситемните програми и скриптове в Linux/Unix. В повечето днешни дистрибуции SysV-init е заменен от systemd или OpenRC. Въпреки това някои дистрибуции стартират с по-особени системи. Такава е например Void Linux, която разчита на Runit.

Ngetty - Това е алтернатива на getty демона. Създава логин сесия и зарежда терминал, при поискване. Както и ninit, ngetty е статично компилиран с dietlibc. Поради тази причина, както и замисленият дизайн, използва извънредно малко ресурси.

Автор и на двете програми е Никола Владов.

http://riemann.fmi.uni-sofia.bg/
http://web.archive.org/web/2014042818541...-sofia.bg/

http://www.fefe.de/dietlibc/
http://without-systemd.org/wiki/index.php/Init
http://blog.darknedgy.net/technology/2015/09/05/0/


Учи Свободен - "Учи Свободен е диск с безплатни за ползване и свободни за разпространение програми за българските училища. Всички тези програми са свободен софтуер..."

http://cd.svoboden.net/bg/index.html


УСУ - преди известна под името Учи Свободен с Убунту е Ubuntu базирана Linux дистрибуция.
"Проектът УСУ е вдъхновен от друг проект, свързан с използването на свободен софтуер в образованието – Учи Свободен. Идеите, заложени в него, са приети и доразвити в стремежа да се предложи завършена среда от операционна система и подбрани полезни приложения за употреба в образователната сфера и за ежедневни нужди." /цитат - описание от Wikipedia/

http://learnfree.eu/
http://forum.learnfree.eu/

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%A1%D0%A3


Tilix - Може би най-старата българска дистрибуция.
Базирана на KNOPPIX, Debian, а по-късно на Kubuntu. Отдавна не се поддържа.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Tilix

http://hardwarebg.com/forum/showthread.p...0%B8%D0%B8!
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)