Люпобитни материали за Open Source
#1
Споделете връзки с полезно или увлекателно съдържание за Linux, Open Source, или хардуер. Ръководства, лекции, книги, видео.
Хубаво е да сте ги проверили преди това и съответните ресурси да са достъпни.

Последните няколко дни се мотая в linux.conf.au 2017 .

https://www.youtube.com/user/linuxconfau2017/videos
Отговори
#2
Some Of The Lesser Known Wayland Compositors

http://phoronix.com/scan.php?page=news_i...-Less-2017
Отговори
#3
AT&T Archives: The UNIX Operating System (1982)

Готино филмче за UNIX от Bell Laboratories. На записа говорят създателите на UNIX и C. Хард ретро. Не гледайте ако не понасяте този жанр.  Big Grin

На сайта OS News също са постнали статия за въпросното видео. Не съм им взел идеята, явно ми се е показало, понеже рейтинга на видеото се е вдигнал. Smile

http://www.osnews.com/story/29744/From_t...ing_System
Отговори
#4
RedoxOS (microkernel OS written in Rust)

Много добър епизод, препоръчвам ви го от начало до край. Smile
A Modern Editor Built in Rust by Raph Levien - RustConf 2016

Също много любопитна лекция, но повече за програмисти.
"Linux Thursday - System 76, Stallman, & More" - Lunduke Hour - Apr 20, 2017

Майтапи с РМС. Big Grin Задал съм го на подходящото място - 53:16. Определено препоръчвам.


Отговори
#5
Делът на Linux се е удвоил от края на 2015 година до днес

Делът на Linux на световния пазар на операционни системи се е удвоил от края на 2015 година до днес. Neowin обърна внимание на този факт, анализирайки данните на NetMarketShare.

Аналитичната компания NetMarketShare разглежда данните, получени от 10 милиона уникални потребители, разглеждащи над 40 000 уеб-ресурса от целия свят.

Към месец август тази година Linux е инсталиран на 3,37% от десктоп компютрите и лаптопите в целия свят. Статистиките показват, че през месец декември 2015 година делът на Linux е бил 1,66%. През същия период делът на Mac е намалял от 7,02% до 5,94%, докато операционната система Windows стабилно варира около 90%.

Данните на NetMarketShare сочат, че през последния месец на лятото Windows 10 се използва в 28% от персоналните компютри, докато месец по-рано той е бил 27,6%. Към днешен ден най-популярна е операционната система Windows 7, делът на която за един месец от 48,9% спадна на 48,4%. На трето място са Windows 8.1 и Windows XP с еднакъв дял – по 6,07%.Позициите на Windows 10 продължават да се стабилизират, въпреки прекратяването на възможността за безплатно инсталиране на тази операционна система за собствениците на легални копия на Windows 7 и 8.1.

Цената на Windows 10 към днешен ден е $119 за редакцията Home Edition и $200 за версията Pro.

 Източник: kaldata.com.
[Изображение: Tux-sos_new_logo.png]                                                                                                                                                                                                                                              
Отговори
#6
Още трябва да расте. Колкото повече става, толкова по примамлива става за писане на програми и драйвери.
Отговори
#7
А дано ама времето ще покаже.
[Изображение: Tux-sos_new_logo.png]                                                                                                                                                                                                                                              
Отговори
#8
Една вълнуваща новина от Kaminata.net

Отвореният код празнува 20-годишен юбилей

[Изображение: Open-_Source-_Software.jpg]

Цитат:Когато отвореният код се появи за пръв път преди 20 години, той повдигна много дискусии сред разработчиците и свързаните среди. Това се случи, когато Netscape публикуваха кода на своя интернет браузър Netscape Communicator. Появи се ново явление, което изискваше дефиниция и обяснение за потребителите.

Самият термин "отворен код" се появява за пръв път на 3-и февруари 1998-а година в Пало Алто, а негов автор е Christine Peterson, която тогава е изпълнителен директор на института Foresight. Наскоро самата тя сподели в мрежата непубликувани факти около историята на отворения код и как е стигнала до този термин.

"Имахме предвид "free" като свобода (freedom), а не като безплатна бира", отбелязва Christine.

Видният програмист и защитник на свободния софтуер Eric Raymond пристига специално за среща с Netscape, където трябва да се уточнява плана за публикуването на кода на браузъра. Срещата продължава няколко дни, а Christine Peterson използва помощта на института Foresight, за да систематизират стратегията и точното значение на тяхното послание.

Точно на тази среща, на 5-и февруари 1998-а година се ражда понятието "Софтуер с Отворен Код" (Open Source Software). Други участници са Michael Tiemann, Brian Behlendorf, Todd Anderson, Ka-Ping Yee и Mark S. Miller.

Christine Peterson обяснява, че е имало големи шефове в общността, които са харесали новия термин и през следващите дни се е оформила инициативата за отворения софтуер, а хора като Bruce Perens и Tim O’Reilly са изиграли ключова роля за нейното популяризиране.

Всъщност самият Bruce Perens е адаптирал своите Debian ръководства на свободния софтуер (Free Software Guidelines for Debian GNU/Linux), за да могат да бъдат използвани за Дефиницията на отворения код (Open Source Definition (OSD)
).

В днешни дни отвореният код и свободният софтуер са практически навсякъде и се използват от милиарди хора по света, променяйки софтуерната сфера завинаги.

https://www.kaminata.net/forum/topic115655.html
Отговори
#9
Интересна лекция на тема сигурност:

Are all BSDs created equally?Отговори
#10
Интересно интервю на което попаднах тези дни. Става дума за ранната история на UNIX и Linux. От гледна точка на големите компютри и фирми, през погледа на Jon Hall. Също, през 2019 ще има няколко кръгли годишнини, значими за ИТ сектора. Препоръчвам, ако се интересувате от компютърна история. SmileОтговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)