[Решен] Два въпроса (работен плот и скайп)
#11
Предполагах ,че може да се е объркало нещо XDG директорията за Desktop . Понеже веднъж имах подобен проблем , незнайно как ми се беше създала друга папка Плот или нещо подобно , така старата Desktop остане невалидна . Но би трябвало след командите които изпълнихме да се беше оправило , без да имам визуален достъп до екрана трудно мога да гадая подобен тип проблем от какво може да се получи и как да го оправя . Може би най лесния начин да го оправиш е да си направиш едно резервно копие на най важното , да създадеш друг потребител и после логнат от другият потребител да изтриеш този който е проблемен ,ако искаш да ползваш неговото "име" .
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#12
Какво пише в /home/user/.config/user-dirs.dirs ?

[Изображение: VC5hUrx.png]
Отговори
#13
[Изображение: snimka_ekran.png]
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#14
Редактирай файла така:

XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Desktop"

Създай папка Desktop ,ако я нямаш в $HOME .
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#15
(03-05-2017, 12:38)ivo написа: Редактирай файла така:

XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Desktop"

Създай папка Desktop ,ако я нямаш в $HOME .

Ами редактирах го файла по описания начин, създадох папката на правилното място, дори ми излезе от страни в "места" - Desktop - вътре мога да съхранявам/копирам, има го като папка, но самия работен плот, там, където е wallpaper-а все още е неактивен и не мога да създавам папки там, нито да копирам и поставям нещо..  излизах, рестартирах, проверявах файла, но нищо ново.
На настолния компютър, където го няма този проблем като дам дясно копче на работния плот ми излизат няколко възможности за създаване на папка, нов документ, терминал, поставяне, подредба и промяна на фона.
На лаптопа, където е проблема, при дясно копче на десктопа все още ги няма тези неща а ми излиза едно дълго меню със:
"стартиране на програма, файлов мениджър, настройки, администрация и на долу подразделите за игри, графика, интернет, офис и т.н. , които са в менюто по принцип.
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#16
Коя работна среда е това ?

edit: Ок XFCE , сега видях .
* StotinkaOS SOS хранилища .
* (NEW) Fedora COPR хранилища .

Не отговарям на технически въпроси на ЛС.
Отговори
#17
(08-05-2017, 11:02)ivo написа: Коя работна среда е това ?

По принцип самата стотинка, която е инсталирана е gnome, но от много време съм си инсталирал и ползвам XFCE среда допълнително, тъй като тогава още нямахте XFCE образ. До сега такъв проблем е нямало и не зная на какво се дължи, не съм ровичкал нищо специално, просто изведнъж се получи и от доста време карам така на лаптопа, но е досадно.
Редактирах файла, рестартирах, папка създавах няколко пъти дори, опитах всичко от казаното. Ще видя нов потребител да направя. Дано някак да го "поправим", че съм си нагласил всичко както искам и работи безпроблемно от толкова време, та не ми се преинсталира и на ново за глупости.
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#18
(08-05-2017, 11:05)kamen_i_t написа: До сега такъв проблем е нямало и не зная на какво се дължи, не съм ровичкал нищо специално, просто изведнъж се получи и от доста време карам така на лаптопа, но е досадно.

Прав си. И за нас е трудно да отгатнем откъде се е получил проблема, а от там и дадем точен начин за оправяне. Аз бих направил следното:
1. От менюто използвай приложението "User and groups". Вероятно ще видиш две приложения с еднакво име, но което и от двете да стартираш ще свърши работа. Те са различни, ако искаш виж първо кое повече ти допада, като интерфейс.
2. Създай от приложението нов потребител. Погледни спрямо стария, дали е администратор и в какви групи членува. Идеята е новият да бъде с възможностите на стария. След това му сложи и парола.
3. Излез от стария потребител и влезни в новия. Нагласи интерфейса, както ти допада и се увери, че въпросният проблем не е наличен и при новия потребител.
4. Копирай всички файлове от директорията на стария потребител в новия. Ако има нагласяни приложения в стария, вземи и тях /от типа на Firefox/. Това става като им копираш директориите с настройки.
5. След като си се уверил че всичко е наред с новия потребител, изтрий стария. Това става от същото приложение, което ползва за създаване на новия. Ако те пита дали да изтриеш домашната му директория се съгласи. Ако не те пита, провери дали още е в Home и я изтрий.

Метода е малко бабешки, но предполагам ще ти отнеме 5-10 мин, в зависимост дали си го правил преди и какво искаш да запазиш от стария потребител.
Отговори
#19
А с гном среда има ли го проблема? Ако там всичко е наред можеш да деинсталираш XFCE  и после да си го инсталираш на ново.
Отговори
#20
(08-05-2017, 11:35)океан написа: А с гном среда има ли го проблема? Ако там всичко е наред можеш да деинсталираш XFCE  и после да си го инсталираш на ново.

Преинсталирането няма да помогне, нещо от настройките е, които по принцип се пазят в домашната директория на потребителя.
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)