Прекратяване на развитието и поддръжката на StotinkaOS 6.х Ахинора
#1
Здравейте приятели,

С настоящето съобщение, ще обявим някои промени в стратегиите за бъдещо развитие на проекта StotinkaOS, които съгласувахме с екипа и от тук на татък ще следваме.

На първо място искаме да обявим едно важно решение, което трудно взехме и това е прекратяване на развитието и поддръжката на изданията с версия - StotinkaOS 6.Х Ахинора, базирани на CentOS 6.x! Причинете поради, които взехме това решения са няколко и сега ще се опитаме да се обосновем:

Във време на все по-динамично развиващите се технологии, нашият екип се стреми да предположи една модерна, функционална и лесна за употреба десктоп ориентирана Линукс дистрибуция. За целта с всеобщи усилия целим да интегрираме и предложим функционалности, софтуер и приложения, които да са лесно достъпни за инсталиране от нашите хранилища. Обаче поради спецификата на библиотеките и задържането на по-стари такива в изданията базирани на CentOS 6.x, това става все по-трудно и в някои случаи обезсмисля вложените усилия за интеграция. Също така за някои от потребителите по-старите версии на софтуера са на практика по-малко полезни. В този ред на мисли ние смятаме, че все по-малко потребители имат нужда от по-стари пакети и ще разчитат на тях в бъдеще. Последното ни препраща и към следващия мотив, а това е все по-намаляващата нужда от х86 (32 бит.) базирана архитектура. Както знаете хардуера също напредва значително и според нашите проучвания 32 битовата архитектура е към края на своя жизнен цикъл, поради което отпада смисъла ние да поддържаме такава архитектура, вместо да вложим усилия в усъвършенстването на модерна работна среда, която да отговаря на днешните изисквания. Не по-малко важен е и следващия ни мотив за това решение, а той също е продиктуван от потребителските предпочитания, които са свързани с употребата на графичната работната среда. Както знаете изданията с версия 6.х са с GNOME 2 среда по подразбиране, но тя все по-рядко е предпочитана от десктоп потребителите. Въпреки, че GNOME 2 средата е стабилна, лека и функционална, то тя изглежда не отваря чисто визуално на очакванията при огромен процент от хората. Ето защо ние ще съсредоточим усилията си в предлагането на образи с по-модерни среди като GNOME 3, CINNAMON и леката XFCE, които да са налични в новите бъдещи издания на StotinkaOS.

Промени, които ще настъпят след прекратяване на поддръжката на версия 6.x:

1. Всички образи на StotinkaOS 6.x издадени до момента, от днес ( 30/Май/2017г.) вече няма да са налични за изтегляне от официалните ни сървъри за разпространение, които може да видите на сайта.

2. Нашите хранилища на StotinkaOS 6.х, които в момента са все още активни, ще останат активни и в следващите 3 месеца, след което от 01/Септември/2017г. ще бъдат спрени! Този буферен срок го обявяваме, за да може всички, които все още използват версия 6.х да имат възможност безпроблемно да преминат на актуалната в момента версия 7.3 Алгара.

3. Повече образи базирани на CentOS 6.x няма да бъдат издавани както и няма да се обновяват пакетите и софтуера наличен за версия 6.х, това включва и нашето приложение sos-easy-install.

4. Разделите за версия 6.х във форума също ще останат активни до 01/Септември/2017г., за да може ако има някакви въпроси те да бъдат обсъждани там.

Предварително благодарим на всички за разбирането! Надяваме се занапред да оправдаем очакванията за една модерна и стабилна десктоп ориентирана Българска Линукс дистрибуция.

С уважение,
StotinkaOS Team
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)