[РЕШЕН] Инсталация на нов лаптоп Lenovo 320-15ISK
#1
Здравейте колеги купихме си нов Лаптоп Lenovo 320-15ISK с процесор Intel[emoji768] Core[emoji769] i3-6006U 2.00 GHz, Skylake[emoji769], 15.6", 4GB, 1TB, DVD-RW, Intel HD Graphics, Free DOS, Black. Въпроса ми е как да разделя диска за по добра работа. Снощи пробвах лаиф usb но се оказа че тъч пада не работи, да ли след инсталация ще се оправи. Влязох в биоса там има две опции за uefi и legacy(мисля че така се пишеше на работа съм и пиша от телефона), кое трябва да избера. Досега се справях и сам.
Благодаря Ви предварително.

Изпратено от моят Crystal с помощта на Tapatalk
Отговори
#2
Ако ще ползваш целия диск само за инсталацията на StotinkaOS, използвай настройките по подразбиране на инсталатора. Той автоматично ще ти конфигурира всички дялове.  
Ако ще инсталираш и друга операционна система тогава задели поне 50ГБ за /, и останалото за home дял колкото прецениш. Понеже лаптопа е с 4ГБ рам, задължително да създадеш и swap(дял или файл).

Аз те съветвам да оставиш биоса в режим UEFI. Oт 2020г. и без това и Intel бият дузпата на legacy. StotinkaOS поддържа и двата начина на зареждане. Разликата при UEFI е, че по време на конфигурирането на дяловете трябва да създадеш един дял /boot/efi който да е минимум 500МБ форматиран в FAT32. В този дял се съхраняват файловете за начално зареждане на системата.

С две думи нещо такова:

/boot/efi - FAT32 - 500MB (Инсталатора на стотинка си има опция EFI System partition, тя автоматично конфигурира този дял, избираш него)
/boot - ext4 или xfs - 500MB
/ - файлова система по избор(за предпочитане ext4 или xfs) - 50GB
/home - файлова система по избор(за предпочитане ext4 или xfs) - размер по желание.

Също така след като инсталираш, задължително инсталираш kernel-ml, за да получиш пълна поддръжка на новите компоненти, Процесора има пълна поддръжка и със стоковото ядро но за другите компоненти не съм сигурен.

След като инсталираш и актуализираш ако тъчпада не работи, тогава ще дадеш информация за модела, да видим ако липсва драйвъра да се инсталира.

Отговори
#3
В виоса на boot mode - legasy support or uefi да оставя и на boot priority - uefi first or legasy first

Изпратено от моят Crystal с помощта на Tapatalk
Отговори
#4
В биоса за boot mode оставих legasy support, за boot priority uefi first. Започнах инсталация но ми даде това какво да правя.[Изображение: 1e3a61d1629682a19cd1f89d863536f9.jpg]

Изпратено от моят Crystal с помощта на Tapatalk

В биоса сложих за boot priority legasy first и ми разреши да продължа. Така ли да го оставя.
Отговори
#5
В Биос навсякъде даваш UEFI first. В буут менюто стартираш инсталатора от "UEFI: StotinkaOS"


Като стигнеш тази част с конфигурирането на дяловете избираш диска и избираш по-долу опцията "Аз ще конфигурирам дяловете". Щом стотинка ще е основна система и няма да инсталираш друга, триеш всички съществуващи дялове. След това в същия прозорец има опция за автоматично създаване на дялове (LVM, BTRFS, Стандартна схема или дялове не помня точно как беше формулирано). Избираш стандартна и инсталатора трябва да ти създаде автоматично всички необходими дялове.

Отговори
#6
Здравей, след като лаптопа е нов и с празен диск можеш да си го нацепиш диска предварително с Gparted директно през LiveCD сесията и тогава да инсталираш. Същото нещо може да го направиш и през инсталатора, но ако с Gparted ти е по-лесно може от там.

Ако ще инсталираш в UEFI се увери, че таблицата на диска е GPT, в противен случай може да имаш проблеми. Отново с Gparted може да задаваш таблицата на дяловете. От менюто Устройство избираш Сърадване на таблица на дялове и там трябва да зададеш следното:

Ако ще инсталираш в MBR т.е., това ще рече Legasy support, то таблицата трябва да е msdos
Ако ще инсталираш в UEFI, то таблицата трябва да е gpt

И така, за самата инсталация и разделянето на диска по-горе вече ти обясниха.

п.п. Пускам ти едно видео, което сме правили. Принципно е за съвместно инсталиране за dual boot с Windows в UEFI и GPT, но може да ти помогне и ориентира в принципа на инсталацията.Отговори
#7
Благодарение на @crazyroler инсталацията мина, но след като следвах стъпките за актуализация на @exwol ми дава грешка:


.txt   Документ без име Текст.txt (Размер: 175.71 KB / Сваляния: 3)
Отговори
#8
Ясно, явно ще трябва да се премахва целия wine за ъпдейта към 7.4 и после ако трябва да се инсталира на ново. Ще коригирам поста с инструкциите, иначе направи следното.

Вписваш се като root и изпълняваш следните команди в терминала една по една.
Код:
yum clean all
yum clean metadata
yum remove wine*
yum remove gstreamer1-plugins-base.i686
yum update -y
Отговори
#9
(29-11-2017, 00:15)exwol написа: Ясно, явно ще трябва да се премахва целия wine за ъпдейта към 7.4 и после ако трябва да се инсталира на ново. Ще коригирам поста с инструкциите, иначе направи следното.

Вписваш се като root и изпълняваш следните команди в терминала една по една.
Код:
yum clean all
yum clean metadata
yum remove wine*
yum remove gstreamer1-plugins-base.i686
yum update -y
Късно снощи изпълних стъпките които ми даде, по едно време се рестартира и ни даде това:
[Изображение: ba2a8ed9f64ea79205f776885ddc8ed2.jpg]

Изпратено от моят Crystal с помощта на Tapatalk
Отговори
#10
(30-11-2017, 08:32)iliyan71 написа: Късно снощи изпълних стъпките които ми даде, по едно време се рестартира и ни даде това:

Системата зарежда ли?
Също казваш, че се е рестартирала, но защо? Актуализациите минаха ли успешно. Нещо не ми се връзва, не би трябвало по време на актуализацията да се рестартира.
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)